Siirry pääsisältöön

ICT-tuki

Vaalea opaskoira valjaissa

Tällä sivulla

ICT-PALVELU

Historia

ICT-palvelu on toiminut Päijät-Hämeen alueella vuodesta 2005 lähtien. Vuonna 2009 ICT-alueeseen liittyivät Kaakkois-suomen ja Etelä-Savon näkövammaiset. ICT-palvelu koostuu kolmen yhdistyksen yhteistoiminnasta, jota hallinnoi Päijät-Hämeen Näkövammaiset ry. Koordinoinnista vastaa ICT-koordinaattori.


Tavoitteet

Näkövammaisille mahdollistetaan julkistenpalveluiden käyttö tietokoneella, äänikirjojen kuuntelu, puhelintoimintojen käyttö sekä muut digitaaliset palvelut.

Yhteistyötahot: sairaanhoitopiirit, Kela, kunnat, sekä muut järjestöt.


Tietoteknisten apuvälineiden hakeminen

Näkövammaisen henkilö on mahdollista saada hakemuksesta veloituksetta tai korvausta vastaan käyttöönsä apuvälinetietokone (Kela), tarvittavat ohjelmat, sekä apulaitteet (Kelasta tai sairaanhoitopiiristä), kun kriteerit näkövammalle ja apuvälineille täyttyvät.

Kelan kautta haetaan apuvälineitä, silloin kun näkövammainen henkilö tarvitsee niitä opiskelussa tai työssään.

Paikallisen sairaanhoitopiirin kautta lääkinnällisenä kuntoutuksena haetaan apulaitteita ja -välineitä, kun näkövammainen henkilö on näkövammansa johdosta eläkkeellä.

Kunnan sosiaalitoimi voi maksaa puolet lääkinnälliseen kuntoutukseen kuulumattoman apuvälineen hankintahinnasta. Tämä tuki on harkinnanvarainen ja se perustuu vammaispalvelulakiin.

Vakuutusyhtiöt, mikäli asiakkaalla on soveltuva vakuutusturva.

Digi- ja Daisy neuvontaa

Päijät-Hämeen Näkövammaiset ry antaa IT ohjausta, joka on tarkoitettu toiminta-alueemme näkövammaisille. IT ohjausta voi tilata kotiin ja palvelu on maksullista, 20 € kerta. Opastusta on myös mahdollista saada etäneuvontana puhelimitse ja sähköpostitse maksuttomasti.


Miten iPhone tai Android-puhelin toimii näkövammaisen apuna ja hyödyksi?

Autamme selvittämään mikä ja millainen puhelin sopii parhaiten näkövammaisen käyttöön. Esittelemme myös Daisy-soittimia, opastamme niiden käyttöönotossa ja käytössä. Daisy-soittimilla voit kuunnella äänilehtiä ja -kirjoja. Kun mikä tahansa tietotekniikan käytössä mietityttää, asiantuntevat ohjaajamme ovat valmiita auttamaan.

ICT-koordinaattori Ville Kauppinen p. 044 312 1113 ja ICT-ohjaaja Jarmo Ylitalo p. 044 980 2580 (Kaakkois-Suomen alue) auttavat ja ohjaavat näkövammaisten tietoteknisissä apuvälineongelmissa.

Yhteystiedot

Päijät-Häme, Riihimäen alue, sekä Etelä-Savo
Ville Kauppinen, ICT-koordinaattori
Puistokatu 9, 15100 LAHTI
p. 044 312 1113
ville.kauppinen@phn.fi

Kaakkois-Suomi
Jarmo Ylitalo, ICT-ohjaaja
Salpausselänkatu 30, 45100 KOUVOLA
p. 044 980 2580
jarmo.ylitalo@phn.fi